pondelok 19. septembra 2016

Early morning chores

Early morning chores

Každé ráno je treba okolo detí urobiť veľa úkonov. „Chores“ znamená drobné rutinné povinnosti. Niekedy sme na to traja – ocko, dedko a babka, inokedy dvaja.
Mamičky so školo,- či škôlkopovinnými deťmi to poznajú:
zobudiť,
umyť,
Andrejovi vypláchnuť nos
Sofii dať vypiť teplú vodu nalačno (nekaká)
pripraviť raňajky, každému iné
pripraviť desiatu, každému inú
pripraviť im vodu alebo čaj do fľaštičky
pripraviť Sofii obed do obedárika (má bezlaktózovú dietu)
dozrieť, aby sa obliekli
skontrolovať, či si vzali pomôcky, resp. peniaze na ten deň (učebnice si dali do tašiek večer, úlohy napísali, učivo sa naučili, hudobné nástroje pocvičili)
Sofiu odprevadiť do školy
odniesť do jedálne Sofiin obed,
pripomenúť Andrejovi, že o jednej má gitaru
dať mu gitaru do ruky a hodinky na ruku

Našťastie, hudobná škola je hneď v susedstve základnej školy. Andrej chodí sám. Pre Sofiu, keď má klavír, ideme: vyzdvihneme ju z triedy, prezujeme, oblečieme a odprevadíme na hodinu. Pred triedou na ňu čakáme, kým skončí. Hodina nástroja trvá pol hodiny, teorka 45 minút. Po hodine sa rada hrá na dvore ZUŠ-ky, zbiera gaštany, opadané lístie, v zime stavia snehuliaka a pod.

Ešte väčšie šťastie, než to, že ZUŠ je blízko školy je to, že škola je blízka nášho baraku. Akurát musia decká dávať pozor na dosť frekventovanom kruhovom objazde, kde sa autá rútia zo štyroch strán.

Pri všetkých týchto povinnostiach sa stane, že niečo zabudneme. Ale snažíme sa nie. Keď sa tak nad tým človek zamyslí, všetko to by mala robiť ich mama. Nuž, mama nie je, robíme to s ockom starí rodičia. Včera pred spaním som mala stres, normálne som si opakovala, čo mi treba ráno urobiť, zostavovala si v duchu itinerár povinností.

Že staroba je nuda? Pre mňa nie!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára